Als ik als scheidingmediator de stellen bij mij aan tafel vraag naar de reden van de scheiding krijg ik vaak zaken te horen als: we konden niet goed communiceren, we hadden vaak ruzie, we zijn uit elkaar gegroeid, we hebben verschillende visies over het leven, over de kinderen, etc. Als ik dan vervolgens vraag of ze hier ook met elkaar over gesproken hebben, is het antwoord wisselend. Soms wel maar ook heel vaak helemaal niet. Daarnaast is er ook regelmatig begeleiding geweest van een relatietherapeut, maar dat heeft dan kennelijk niet tot een positief resultaat geleid, anders zouden ze nu niet bij mij zitten.

Probleem in de relatie

Tijdens het intakegesprek met zo’n stel ga ik dieper in op wat ieder van hen als probleem in de relatie heeft ervaren, wat ze hebben gemist en waar ze juist behoefte aan hadden. Heel vaak blijkt dat ze daar nooit eerder zo over nagedacht hebben en dat ze zich van heel veel zaken nooit echt bewust zijn geweest. Zo’n gesprek kan dan voor het stel heel verhelderend zijn. Ze snappen beter waarom hun relatie zo verslechterd is en het uiteindelijk zover is gekomen dat er een scheiding moet komen.

Communicatieproblemen

Ik als mediator denk dan vaak: als ze deze kennis, deze inzichten, nou eens eerder hadden gehad, dan had het wellicht niet tot een scheiding en alle ellende van dien hoeven komen. In veel gevallen heeft het toch te maken met de communicatie: de manier van communiceren, de verschillende stijlen en behoeftes waar het gaat om communiceren, het luisteren naar elkaar zonder gelijk een mening te geven, je tijdens een gesprek juist niet gezien en gehoord voelen, etc.

Niemand heeft ook echt geleerd hoe je nou moet communiceren. Je doet vaak wat je van huis uit hebt meegekregen en uiteindelijk doe je gewoon wat je doet, zonder je hier verder bewust van te zijn.

En dat, terwijl je als je je hier wat meer in verdiept of je hierbij laat coachen er al zo snel iets te verbeteren valt.

Begeleiding als de relatie niet meer zo lekker loopt

Hiervan uit is bij mij als mediator de wens ontstaan om middels relatiemediation stellen te begeleiden wiens relatie niet meer zo lekker loopt en wellicht al nadenken over een scheiding, en hen te begeleiden bij het verbeteren van hun relatie om zo een scheiding te voorkomen. Een scheiding lijkt vaak de beste oplossing gegeven de ontstane situatie, echter maar al te vaak krijg ik van klanten terug dat de situatie nadien alleen maar erger is geworden. Op zich verbaast mij dat niks. Immers, zeker als er kinderen zijn, moet je met elkaar blijven communiceren. Als je dat tijdens de relatie al niet of niet op een positieve manier deed, wordt dat na een scheiding meestal echt niet beter.

Door al tijdig met een relatiemediator aan de slag te gaan, kan je je relatie weer een boost geven.

De relatie een boost geven of anders respectvol uit elkaar gaan

En, mocht tijdens het traject van de relatiemediation blijken dat het voortzetten van de relatie toch geen optie is, bijvoorbeeld omdat het gevoel er niet meer is of om welke andere reden dan ook, dan heb je toch geleerd hoe je het beste met elkaar kunt communiceren. Deze kennis en inzichten helpen je dan om de scheiding beter te verwerken en deze sneller en op een constructieve manier met elkaar te regelen. Ook maakt dat het gemakkelijker om na de scheiding het ouderschap als een goed samenwerkend team voort te zetten.

Wil je weten of relatiemediation geschikt is voor jullie en jullie situatie? Neem dan contact op met me.

Voor meer tips en informatie over dit onderwerp nodig ik je uit voor de Facebookpagina Boost je relatie en voorkom een scheiding!