Wat is mediation?

Mediation is een vorm van conflictoplossing waarbij je samen de andere partij, onder begeleiding van een onafhankelijke mediator, het conflict oplost. Deze mediator is dus geen rechter die een beslissing oplegt, maar een onafhankelijke en neutrale gespreksleider.

Mediation bestaat vaak uit één of een aantal gesprekken waarin je samen met de andere partij tot de kern van het geschil probeert door te dringen en waarbij beide partijen gezamenlijk naar oplossingen zoeken. Omdat je zelf actief mee moet en mag denken over een oplossing, is in veel gevallen een maatwerkoplossing mogelijk die rekening houdt met de belangen van beide partijen.

Vertrouwelijkheid en vrijwilligheid

Twee belangrijke aspecten van mediation zijn vertrouwelijkheid en vrijwilligheid.

De vertrouwelijkheid in mediation betekent dat beide partijen en ook de mediator aan derden geen mededelingen mogen doen wat er tijdens de mediation gesprekken besloten is. Door deze geheimhouding kunnen beide partijen open met elkaar praten zonder het risico te lopen dat de andere partij de inhoud van de gesprekken met derden bespreekt of hierover mededelingen doet.

Vrijwilligheid betekent dat alleen als jij en de andere partij bereid zijn om te proberen de geschillen door middel van mediation op te lossen, kan een mediationtraject in gang gezet worden. Niemand kan verplicht worden om mee te doen aan mediation. Deze vrijwilligheid geldt ook gedurende het mediationtraject. Als jij of de andere partij op enig moment de mediation wil beëindigen, dan kan dat. De andere partij zal dat moeten accepteren, ongeacht de reden.

Voor- en nadelen van mediation

De voordelen van mediation in vergelijking met een gerechtelijke procedure zijn:

  • De deelnemende partijen beslissen samen over wat er moet gebeuren om het conflict op te lossen;
  • De deelnemende partijen kunnen met elkaar oplossingen afspreken die een rechter niet kan opleggen omdat deze is gebonden aan de wet- en regelgeving;
  • Een mediationtraject bestaat meestal uit één of enkele gesprekken en kan daardoor veel sneller afgerond worden dan een gerechtelijke procedure;
  • Omdat een mediator voor beide partijen werkt, scheelt dat in de kosten;
  • Mediation heeft een informeel karakter en leidt er vaak toe dat de verhoudingen tussen partijen goed blijven of op een goede manier afgesloten kunnen worden.

Aan mediation kunnen ook enkele nadelen kleven:

  • De mediator informeert en begeleidt partijen neutraal en onpartijdig. Als een van de partijen advies wenst te hebben over alleen zijn/haar eigen belang, kan deze partij wel een eigen adviseur inschakelen;
  • Omdat de mediator geen oplossing kan afdwingen, is het uiteindelijke resultaat van de mediation helemaal afhankelijk van de houding van beide partijen.
  • Als de mediation mislukt, is er vaak alsnog een gerechtelijke procedure nodig om het conflict tot een einde te brengen. Hiervoor dienen beide partijen dan wel een eigen adviseur of advocaat in de arm te nemen.

Mediation kan bij allerlei soorten conflicten worden ingezet. Ik ben gespecialiseerd in:

Voor meer informatie over mediation, neem contact op of stuur een email naar info@advocatenpraktijkdenhollander.nl.

CONTACT

Havendam 7
3262 AE Oud-Beijerland
Telefoon: 0186 – 203033 / 010 – 5013230
Fax: 010 – 8922922
Email: info@advocatenpraktijkdenhollander.nl

SCHEIDING GOED VOORBEREIDEN?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book met 6 stappen om een scheiding voor te bereiden.