Ook afgelopen week werd ik weer gebeld door een vrouw die de scheiding graag via mediation wilde regelen, maar van wie de partner dat niet wil. Hierdoor wordt ze eigenlijk gedwongen om een eigen advocaat in de arm te nemen. Ook deze klant wil dat liever niet omdat ze bang is om in een langdurige vechtscheiding te belanden, met alle tijd, ellende en hoge kosten van dien.

Een eigen advocaat in de arm nemen: vechtscheiding?

Het inschakelen van een eigen advocaat betekent echter niet per definitie dat er een vechtscheiding volgt. Er zijn immers advocaten die bereid zijn om samen te werken met de andere partij of diens advocaat om zo alsnog tot een oplossing te komen die voor beide partijen aanvaardbaar is.

Vind een advocaat die constructief werkt en openstaat voor overleg

Als jij je in deze situatie bevindt, is het van groot belang om een ​​advocaat te vinden die bereid is om naar je te luisteren en jou te begeleiden door het scheidingsproces zonder de zaak te laten escaleren. Wees daarbij dan zelf ook open over je zorgen en jouw wens om de zaak zo vreedzaam en constructief als mogelijk af te handelen. Zo’n advocaat zal ook echt de tijd nemen om naar jouw zorgen te luisteren en je te begeleiden en adviseren bij het nemen van weloverwogen beslissingen tijdens het scheidingsproces. Zoek in dat geval een advocaat, die net als ik, is gespecialiseerd in familierecht èn mediation (vFAS) of een overlegscheidingsadvocaat (VVCP).

Blijf toch openstaan voor mediation en overleg

Tenslotte is het belangrijk om tijdens het scheidingsproces wel steeds open te blijven staan ​​voor mediation, zelfs als je partner op dit moment niet bereid is om hieraan deel te nemen. Het kan immers zo zijn dat je partner zijn/haar houding later in proces toch nog verandert en zich alsnog wil overstellen voor overleg en onderhandeling.

Hoe ga ik in zo’n geval te werk?

Als jouw partner niet mee wil komen, bespreek ik met jou, aan de hand van jullie situatie, hoe jij de scheiding geregeld wilt hebben. Daarbij bespreek ik tegen welke problemen je aanloopt, wat je wensen daarbij zijn en welke acties er daarvoor nodig zijn. Ook staan we stil bij jullie relatie, de scheidingsmelding en de kinderen maar ook bij jouw partner: hoe staat hij/zij er volgens jou in, wat zijn zijn/ haar wensen, zorgen, etc.

Vervolgens bespreken we hoe we het scheidingsproces zullen aanpakken. Samen zoeken we naar een passende manier waarop er de meeste kans is dat jouw ex hoe dan ook nog zal meewerken.  Ik kan je bijvoorbeeld helpen met het op papier zetten van een voorstel dat jij vervolgens zelf met je ex gaat bespreken. Komen jullie er vervolgens samen uit, kan ik de afspraken in een convenant verwerken. Na ondertekening door jullie beiden kan ik namens jou de echtscheidingsprocedure bij de rechtbank opstarten.

Het is ook mogelijk dat ik namens jou een brief opstel aan je ex met daarin jouw voorstel voor het afwikkelen van de scheiding en je ex hierin vraag om zich te wenden tot een collega vFAS-advocaat-mediator om op deze manier verder te overleggen over de afwikkeling van de scheiding.

Weer een andere mogelijkheid is dat ik op basis van jouw voorstel al een concept convenant en ouderschapsplan opstel en jij deze concepten dan zelf met je ex gaat bespreken.

Een op maat gemaakte aanpak waarbij steeds het overleg wordt gezocht

Kortom, het wordt een op maat gemaakte aanpak waarbij zoveel als mogelijk het overleg wordt gezocht. Pas in het geval er geen reactie of medewerking volgt, zal de rechter worden ingeschakeld. Maar ook tijdens deze procedure zal steeds worden geprobeerd om er in redelijkheid samen uit te komen.

 

Meer weten? Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!