Negatieve gedachten en emoties

Negatieve gedachten over je relatie, je ex-partner of de scheiding kunnen maken dat je last hebt van negatieve emoties, zoals boosheid, irritaties of verdriet. Deze emoties kunnen er weer voor zorgen dat het je moeite kost om normaal met je partner te communiceren of om je aardig en redelijk te gedragen tijdens mediationgesprekken of tijdens de overdracht van jullie kinderen.

Maar al te vaak merk ik dit ook tijdens mediationgesprekken: het is vaak aan de gezichten van de klanten al te zien hoe het zit tussen die twee. Soms is de spanning tussen hen ook voelbaar. Ik laat de klanten dan eerst even bijkomen met een kop thee of koffie of een glas water en vraag hen hoe het gaat. Ieder mag dan zijn of haar verhaal doen. Pas als de lucht geklaard is en de emoties zijn gezakt, ga ik starten met het inhoudelijke gesprek.

Ontladen van emoties

Door je je bewust te worden van je emoties en gedachten krijg je er meer grip op en kunnen de spelende emoties ontladen. Hierdoor sta je meer open voor positieve gedachten.

 

Oefening om negatieve emoties te ontladen

Het ontladen van negatieve emoties kan door even tijd voor jezelf te nemen en op een rustige plek te gaan zitten waar je niet gestoord wordt. Houd een pen en een blocnote bij de hand.

Denk dan eens aan een recente conflictsituatie met je ex-partner en probeer deze situatie weer helemaal voor je te zien.

Schrijf dan de woorden BOOS, BANG en VERDRIET onder elkaar op. Sta vervolgens bij ieder van deze drie emoties stil. Je begint met de emotie BOOS. Vraag jezelf af:

1. was ik BOOS in deze situatie?

2. zo ja, wat maakte me BOOS?

3. hoe BOOS was ik?

Schrijf alles op wat bij je opkomt.

Daarna sta je op deze manier ook stil bij de emoties BANG en VERDRIET: was ik bang/verdrietig in deze situatie en zo ja, wat maakte me bang/verdrietig en hoe boos/verdrietig was ik?

Schrijf alles op wat er in je opkomt. Als tijdens het schrijven de emoties weer heel sterk voelbaar zijn, laat deze er zijn, gooi het eruit, laat je tranen lopen. Het zal je echt opluchten!

Als je je dan weer oké voelt, schrijf je het woord BLIJ op en vraag je jezelf af 1. waar je op dit moment blij en dankbaar over bent, 2. wat je trots maakt en 3. welk lichtpuntje je ziet in je huidige situatie of de conflictsituatie met je ex-partner.

Emoties neutraliseren

Het je bewust focussen op positieve gedachten, over jezelf, je situatie maar ook over je ex, kan je helpen om neutraler te reageren. Neutraal met elkaar omgaan betekent dat je niet alleen oog hebt voor negatieve emoties en eigenschappen van de ander maar ook voor de positieve eigenschappen die je waardeert in de ander. Hierdoor verandert de negatieve bril waarmee je naar de ander kijkt in een positieve bril. Ook zal je uitstraling veel neutraler zijn. Als gevolg hiervan zal de ander ook weer neutraler naar jou reageren omdat deze jouw gedrag gaat spiegelen.

 

Oefening om negatieve emoties te neutraliseren

Sta eens stil bij de vraag welke eigenschappen je van jezelf waardeert maar ook welke eigenschappen je bij je ex waardeert:

  • wat is leuk aan die ander?
  • wat voor leuke dingen doet hij/zij nog?

Het kan zijn dat je het op dit moment moeilijk vindt om daarover na te denken. Toch gedraagt een persoon zich niet alleen maar negatief. Er zijn altijd ook positieve dingen over iemand te noemen.

Probeer daarom eens vijf positieve eigenschappen of dingen die je leuk vindt aan je ex-partner op te schrijven.

Het gevoel wat je hierbij krijgt, zal je helpen je gevoelens over je ex-partner te neutraliseren.

 

Tip: schrijf de gevonden positieve eigenschappen op bijvoorbeeld een post-it te schrijven en op je koelkast te plakken. Iedere keer dat je contact zal hebben met je ex kijk je eerst naar deze post-it en focus je je dus op diens positieve eigenschappen. Je zal merken dat er hierdoor minder negatieve lading is en je dus een stuk makkelijker kunt communiceren met je ex en bijvoorbeeld ook overdrachtsmomenten prettiger zullen verlopen.

 

Om je eigen positieve gevoelens en emoties verder te verstreken helpt het ook om elke dag drie dingen op te schrijven die je blij maken, waar je dankbaar voor bent en waar je trots op bent.

 

Vind je lastig om deze oefeningen zelf te doen? Naast advocaat-mediator ben ik ook scheidingscoach en kan ik je helpen en begeleiden bij het doen van deze waardevolle oefeningen.

 

Voor meer informatie, neem contact op of stuur een email naar info@advocatenpraktijkdenhollander.nl.