apr 15

Mijn ex wil niet met mij communiceren. Wat nu?

Tags: , ,

Communiceren met je ex als je net uit elkaar bent en er nog van alles geregeld moet worden, blijkt in de praktijk vaak erg lastig te zijn. Ik hoor regelmatig van klanten dat ze graag willen praten met hun ex maar dat ex-lief dat niet wil, niets meer van zich laat horen of nergens op reageert. Wat nu? Moet je je hier dan maar bij neerleggen? Dat is iets wat je niet wilt, al helemaal niet als je je bedenkt dat communicatie over de kinderen sowieso noodzakelijk is.

Alhoewel je om te kunnen communiceren ook de ander nodig hebt, betekent dit gelukkig niet dat je zelf niets kan doen. De ander kan jij niet veranderen. Wat jij wel kunt doen, is eens naar jullie situatie en naar jouw eigen rol daarin kijken en dan met name naar a. jullie relatie, b. het rouwproces van een scheiding en c. de spelende emoties.

a. Jullie relatie

Sta als eerste eens stil bij jullie relatie in de periode dat jullie nog bij elkaar waren. Wat was dit voor relatie? Heb je deze als gelijkwaardig ervaren? Of was jij of juist je partner de sterke van jullie twee? En hoe communiceerden jullie met elkaar? Werd er überhaupt wel gecommuniceerd? En zo ja, was jij met name aan het woord en hield je ex zijn/haar mond? Of was het juist andersom en sprak jij jezelf niet zo uit en was je ex meer degene die aan het woord was en bepaalde wat er ging gebeuren?

Ik vraag je dit, juist om je te laten realiseren dat de situatie zoals deze was in de periode dat jullie nog bij elkaar waren, nù niet anders zal zijn. Als er toen al niet of weinig werd gecommuniceerd, zal dat na een scheiding vaak niet anders zijn, vaak juist alleen nòg minder. Was je ex altijd al veel aan het woord en bepaalde hij/zij veel zaken, dan zal dit nu niet anders zijn.

  • Hoe de situatie nu is, is vaak niet zo vreemd als je terugkijkt maar jullie relatie en jullie manier van communiceren. Herken je dit in jullie situatie?

b. Het rouwproces van een scheiding

Verder is het goed je te realiseren dat een scheiding een heftige en emotionele situatie is. Qua verwerking is een scheiding te vergelijken met het rouwproces waar iemand doorheen gaat bij het overlijden van een geliefde. Dit rouwproces kent een aantal fasen, waar de meeste mensen korter of langer doorheen gaan. Om dit te verduidelijken laat ik mijn klanten altijd de rouwcurve van Kübler-Ross zien:

Globaal kent deze rouwcurve de volgende vijf fasen:

1. Ontkenning

Na het bericht over de scheiding kan je eerst een soort shock of verdoving ervaren, waarna je de situatie gaat ontkennen. Je kunt en wilt immers niet geloven dat jullie relatie voorbij is.

2. Woede

Op een gegeven moment komt het besef dat er echt een scheiding zal volgen en ga je op zoek naar de feiten, de waarheid en ook de schuldige. Dit is de fase van verzet tegen wat er gaat gebeuren: je protesteert uit alle macht en met alle woede die je ervaart door te gaan huilen, schreeuwen, etc. Omdat je dit zo moeilijk vindt om te ervaren ga je in deze fase vaak ook op zoek naar de schuldvraag, want je wilt iemand de schuld geven.

3. Onderhandelen en/of vechten

Als je eenmaal doorkrijgt dat woede je niet gaat helpen, kan je ervoor kiezen om te gaan onderhandelen of een gevecht te beginnen. Dit laatste gaat dan vaak gepaard met bedreigingen of chantage, allemaal middelen die gebruikt worden omdat het zo moeilijk is om de waarheid te aanvaarden. Vaak ligt hier angst voor het onbekende en voor de toekomst aan ten grondslag.

4. Depressie

Als er uiteindelijk niets meer valt te ontkennen, de woede wegebt en het onderhandelen niets heeft uitgehaald, volgt de overgave aan het onvermijdelijke: je gaat scheiden!

In deze fase voel je vooral machteloosheid, een ziek gevoel vanbinnen, een diep verdriet. Je hebt het gevoel dat je letterlijk in de put zit: je hebt geen zin meer in gezelschap en je trekt je terug. Je hebt geen zin meer in communicatie en soms wil je vluchten in drank, drugs of eten om maar geen pijn te voelen.

5. Aanvaarding en een nieuw begin

Na verloop van tijd berust je in de situatie, accepteer je dat er een scheiding volgt en kan je je negatieve emoties loslaten: je legt er erbij neer dat het is zoals het is. Je zet vervolgens de knop om en gaat plannen maken voor een nieuw begin, voor je eigen nieuwe toekomst.

  • Ga voor jezelf eens na of je deze fasen herkent en in welke fase jij op dit moment zit. Door te zien waar je je nu bevindt, weet je ook wat je volgende stap in het proces is. Realiseer je daarbij ook dat je ex ook in dit emotionele verwerkingsproces zit, maar dat jullie vaak niet in dezelfde fase zitten.

c. Emoties, die de boodschap in de communicatie bepalen

Als je met elkaar communiceert, is dit 7% verbaal met woorden, 38% door middel van intonatie (de manier waarop iets gezegd wordt) en 55% met lichaamstaal (houding en uitdrukking). Het gaat er dus niet zozeer om WAT je zegt, maar om HOE je het zegt en met elke uitstraling of intentie.

In een situatie zoals een scheiding waarbij heftige emoties zoals boosheid en verdriet spelen, bepalen deze emoties vaak, onbewust, de boodschap die je wilt communiceren aan de ander of hoe jij de boodschap van de ander hoort. Hierdoor hoor en begrijp je elkaar niet goed of je projecteert over en weer je gevoel op de boodschap van de ander. Ook beïnvloeden deze emoties je waarneming: het is de bril waarmee je naar de ander kijkt.

Je kunt je dus voorstellen dat als je heel boos op je ex bent, je deze boosheid onbewust meezendt in jouw communicatie. Je ex merkt en voelt dit en mogelijk versterkt dit dan weer emoties die bij je ex spelen, die met zijn/haar reactie vervolgens deze emoties ook weer meezendt in de reactie naar jou, wat jij weer voelt, jouw emoties weer versterken, etc. etc.

Je begrijpt nu misschien beter waarom communiceren erg lastig is als er over en weer nog sprake is van heftige emoties of frustraties.

  • Sta eens stil bij wat je voelt als je aan je ex denkt, op dit moment, maar ook over het verleden. Welke negatieve emoties ervaar je? Schrijf deze op en lucht zo je hart. Draai het vervolgens eens 180 graden om en inventariseer wat je op dit moment leuk vindt aan je ex. Welke eigenschappen of karakterkenmerken van je ex waardeer je? Schrijf minimaal vijf positieve eigenschappen van je ex op, zodat je het later nog eens kunt teruglezen op momenten dat je het vergeten bent en weer in een nare discussie bent beland.

Door deze positieve eigenschappen naast de negatieve emoties die je over je ex hebt te zetten, kun je je negatieve bril veranderen in een neutrale bril, waardoor je je negatieve uitstraling en reactie verandert naar een neutrale uitstraling. Het mooie is daarbij dat de negatieve reactie van je ex daarmee ook neutraler zal worden, omdat je ex jouw gedrag zal gaan spiegelen.

Neutraal met elkaar omgaan en met elkaar communiceren betekent dus dat je oog hebt voor zowel de negatieve emoties als de positieve eigenschappen van de ander die je waardeert. Realiseer je dit steeds weer voordat je gaat communiceren met je ex, of dat nu live, per telefoon of email of via Whatsapp is.

Meer weten? In het boek ‘Het geheim van een succesvolle scheiding.. ‘ van  Wanda Vendrig lees je hier veel meer over.

Heb je behoefte aan hulp of begeleiding bij het verbeteren van de communicatie met je ex? Naast mijn werkzaamheden als advocaat-mediator bied ik als scheidingscoach ook een coachprogramma of losse coachsessies aan, waarbij ik je coach bij het neutraliseren van emoties en het verbeteren van jullie communicatie. Kijk hier voor meer informatie of stuur je email naar info@advocatenpraktijkdenhollander.nl.