Wil jij of je partner scheiden, maar is dit volgens je geloof niet toegestaan? Of wil je graag financieel onafhankelijk leven, terwijl je wel getrouwd blijft? Jullie kunnen dan kiezen voor een scheiding van tafel en bed. Bij een scheiding van tafel en bed blijven jullie volgens de wet getrouwd, maar jullie gaan wel gescheiden van elkaar leven. Daarbij kan indien jullie dit willen het huwelijk weer hersteld worden. Twijfelen jullie aan de scheiding en willen jullie een pauze in het huwelijk? Jullie kunnen dan kiezen voor een proefscheiding.

Scheiding van tafel en bed

Hoe werkt het?
De procedure voor een scheiding van tafel en bed is hetzelfde als bij een gewone echtscheiding. Het enige verschil is dat de scheiding niet wordt ingeschreven bij de gemeente. De scheiding wordt wel in het huwelijksgoederenregister ingeschreven. Scheiding van tafel en bed is dus niet hetzelfde als enkel en alleen apart gaan wonen van elkaar. Bij een scheiding van tafel en bed zullen jullie bezittingen en schulden worden verdeeld, zoals bijvoorbeeld jullie woning. Indien jullie al niet meer samenwonen en tevens de scheiding van tafel en bed is aangevraagd, dan zijn jullie geen toeslagpartners of fiscaal partners meer van elkaar. Je bent dus financieel gescheiden en kunt daarom partneralimentatie afspreken. Daarnaast moet er een ouderschapsplan opgesteld worden als jullie kinderen hebben. De afspraken over kinderalimentatie leggen jullie hierin vast. Bij deze vorm van scheiden verdelen jullie ook je ouderdomspensioen. Het nabestaandenpensioen wordt echter niet verdeeld, omdat jullie officieel nog getrouwd zijn. Na een scheiding van tafel en bed erf je overigens niks meer van elkaar. Indien je dit wel wil, moet dit geregeld worden met een testament.
Een nadeel van een scheiding van tafel en bed is dat je drie jaar moet wachten om een echtscheiding aan te vragen. Dit is vervelend als je wil trouwen met een nieuwe partner. Als je de echtscheiding toch eerder wil aanvragen, kan dit als je partner hiermee instemt.

Kosten
De kosten voor een scheiding van tafel en bed zijn hetzelfde als de kosten van een gewone echtscheiding. Je betaalt advocaatkosten en kosten voor de rechter.

Proefscheiding

Wat is een proefscheiding?
Een proefscheiding is iets anders dan een scheiding van tafel en bed. Bij een proefscheiding komt namelijk geen rechter kijken. Je kiest er hierbij voor om een tijdje uit elkaar te gaan. Het is een soort informele scheiding, waarbij je ieder in een eigen woning gaat wonen. Zodra de proefscheiding jullie niet bevalt, gaan jullie gewoon weer samenwonen. Jullie mogen dus zelf bepalen hoelang de proefscheiding duurt. Er moeten onderling wel afspraken worden gemaakt om de proefscheiding goed te laten verlopen.

Afspraken bij een proefscheiding
Kunnen jij en je partner niet zo goed communiceren dan is het verstandig dat jullie goede afspraken maken. Het is zinvol om afspraken te maken over de kinderen, de verdeling van spullen en de financiën. De gemaakte afspraken worden vastgelegd op papier. Jullie zijn vrij in de manier hoe de afspraken worden vastgelegd. Het kan uiteenlopen van een mailtje tot een echtscheidingsconvenant. Het is vooral belangrijk dat de afspraken duidelijk zijn. Hierbij kan er hulp worden gekregen van een mediator.

Fiscale gevolgen van een proefscheiding
Er zijn geen fiscale gevolgen bij een proefscheiding. Jullie zijn niet officieel gescheiden, dus alles blijft bij het oude. Dit houdt in dat je niet profiteert van de fiscale voordelen die sommige gescheiden mensen hebben. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een dubbele combinatiekorting, huurtoeslag of aftrekbaarheid van de partneralimentatie.

Wil of mag je niet officieel scheiden, dan kan je een scheiding van tafel en bed aanvragen bij de rechter. Dit gaat vrijwel geheel hetzelfde in zijn werking als een gewone echtscheiding. Echter, de scheiding wordt niet ingeschreven bij de gemeente en je blijft dus officieel getrouwd.

Twijfel je daarentegen of je wilt scheiden, dan kan je kiezen voor een buitengerechtelijke proefscheiding. Op deze manier kan je een tijdje ervaren hoe het is als jullie gescheiden zijn. Indien de proefscheiding jullie niet bevalt, is het voordeel dat jullie eenvoudig weer terug kunnen naar de oude situatie.

 

Voor meer informatie over een scheiding van tafel en bed of een proefscheiding, stuur een email naar info@advocatenpraktijkdenhollander.nl

 

Auteur: Rosan Boertje, student rechten, in samenwerking met mr. Petra den Hollander