Een nieuwe liefde gevonden

Na je scheiding heb je weer een nieuwe liefde gevonden. En het gaat zo goed tussen jullie dat jullie willen gaan samenwonen of zelfs gaan trouwen. Dit betekent dan ook dat je jouw gezin gaat samenvoegen met het gezin van je nieuwe partner of dat jij of je nieuwe partner deel gaat uitmaken van een samengesteld gezin. Jullie verheugen je daar erg op. Toch kan dit ook heel spannend zijn…. En in de praktijk is het vaak ook niet zo makkelijk. Dit nieuwe gezin is toch gebaseerd op eerdere verlieservaringen, zoals een scheiding of het overlijden van een van de ouders.

Een samengesteld gezin vormen

Zit je daarbij ook met vragen zoals: hoe moet ik dat allemaal gaan regelen? Of je maakt je er bijvoorbeeld druk over of iedereen wel voldoende ruimte voor zichzelf houdt in deze nieuwe situatie. Misschien vraag je je af of de kinderen het wel met elkaar kunnen vinden? En vind je het ook lastig om hierover met elkaar te praten..
Misschien wonen jullie alweer een tijdje met elkaar in een samengesteld gezin en blijkt het toch lastiger te zijn dan je van te voren had gedacht. De kinderen van je partner zijn lastig en vinden jou of jouw kinderen niet zo aardig. Of botst het vaak tussen jouw kinderen en de kinderen van je partner.

In gesprek blijven met elkaar

Belangrijk is om met elkaar in gesprek te gaan en ook te blijven. Zo weet je wat ieders wensen, verwachtingen en verlangens zijn. Maar ook wat eventuele zorgen zijn. Of juist elkaars ergernissen. Door hier met elkaar over te praten begrijp je vaak beter waarom het botst of niet zo lekker loopt.

Het Stiefplan

Een mooie tool die jullie hierbij kan helpen is het Stiefplan: een ouderschapsplan voor samengestelde gezinnen. Zoals bij een scheiding door ouders een ouderschapsplan wordt opgesteld, waarin ouders hun afspraken over de kinderen vastleggen, is er ook een stiefouderschapsplan, kortweg het Stiefplan genoemd, voor als je na een scheiding een nieuw samengesteld gezin begint. Het is ook een plan waarin afspraken over en met de kinderen worden vastgelegd. Er is wel een duidelijk verschil met een ouderschapsplan: een Stiefplan maak je samen met je nieuwe partner, niet omdat je uit elkaar gaat, maar juist omdat jullie graag met elkaar verder willen. Het Stiefplan dient dan ook als praatstuk voor alle leden van het nieuwe samengestelde gezin om deze situatie voor iedereen zo ideaal en fijn mogelijk te maken.

In het Stiefplan staan vragen waar je samen met je partner en de kinderen een voor jullie passend antwoord op kan vinden. Ook kan je het Stiefplan gebruiken om intenties af te spreken of als middel om jullie ideale nieuwe gezin mee te beschrijven. Je kunt een Stiefplan doornemen en invullen vóórdat jullie gaan samenwonen. Maar ook als je al weer een tijd samenwoont, is het heel zinvol om aan de hand van het Stiefplan met elkaar in gesprek gaat en jullie gezinssituatie gaat evalueren.

Het Stiefplan is opgenomen in het boek ‘Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?” van Corrie Haverkort, Marlijn Kooistra-Popelier en Aleide Hendrikse-Voogt (ISBN 9789491896995, www.uitgeverijpica.nl). In deel 1 van dit boek wordt eerst informatie over de kenmerken van een samengesteld gezin gegeven. Deel 2 betreft een Stiefplan om samen met je partner in te vullen en te bespreken.

Hoe ziet een Stiefplan er uit?

Het Stiefplan zelf bestaat ook uit twee delen. In het eerste deel, het basisstiefplan, worden de tien belangrijkste vragen gesteld die voor alle samengestelde gezinnen gelden. Dit betreffen dan vragen zoals ‘Hoe ziet jullie nieuwe gezin eruit?’, ‘Wie is de hoofdopvoeder en wie mee-opvoeder?’, ‘Hoe voeden jullie de kinderen op?’, etc.
Het tweede deel van het Stiefplan bestaat uit veertien rubrieken, die of allemaal of in jullie geval maar gedeeltelijk van toepassing zijn. Hiervan kunnen dan alleen de onderwerpen die voor jullie van toepassing zijn besproken en ingevuld worden. Een van de onderwerpen hierbij is bijvoorbeeld: ‘de sterke en minder sterke kanten van het nieuwe gezin’, of: ‘het kiezen van een opvoedstijl’, of: ‘als jullie het niet eens worden’, etc.

Samen in gesprek of onder begeleiding van een Stiefplan-Coach

Aan de hand van dit boek en het voorbeeld van het Stiefplan kunnen jullie zelf met elkaar in gesprek gaan. Het is ook mogelijk hierbij de hulp van een Stiefplan-Coach in te schakelen. De Stiefplan-Coach is opgeleid in het werken met het Stiefplan en kan dit inzetten als hulpmiddel en begeleiding van samengestelde gezinnen. Afhankelijk van de hulpvraag kan de Stiefplan-Coach begeleiden bij één bepaald aspect waar jullie in jullie nieuwe gezin tegenaan lopen. Ook is het mogelijk om in vijf sessies jullie te begeleiden bij de vorming van jullie nieuwe gezin en het opstellen van een Stiefplan.

Meer informatie over het Stiefplan of Stiefplan-coaching

Als gecertificeerd Stiefplan-Coach begeleid ik jullie graag bij het laten slagen van jullie nieuwe gezin met behulp van het opstellen van het Stiefouderschapsplan oftewel Stiefplan.

Voor meer informatie over het Stiefplan en samengestelde gezinnen klik hier.