Als je hebt besloten om te gaan scheiden, komt er veel op je af en zie je vaak door de bomen het bos niet meer. In dit blogbericht lees je hoe je een begin kunt maken met het regelen van de voor de scheiding belangrijke zaken.
Jij hebt samen met je partner besloten om te gaan scheiden. Hoe moeilijk en emotioneel jij deze beslissing ook vindt, je staat er – net als je partner- helemaal achter. Dan komt vervolgens de vraag: waar moet ik beginnen, wat moet ik allemaal gaan regelen? Er komt veel op je af. De situatie van jou en je partner is door deze beslissing erg onoverzichtelijk geworden. Je hebt het gevoel dat je leven een puinhoop is.
De beslissing om te gaan scheiden, betekent direct ook dat er grote veranderingen in je leven zullen plaatsvinden. Met een scheiding zullen immers ook de wegen en levens van jou en je partner gaan scheiden. Op dit moment is het ook nog helemaal niet bekend hoe dat nieuwe leven er bij jou uit gaat zien. Dit geeft jou veel onzekerheid. Je moet in deze periode aan veel dingen tegelijk denken, zoals: wat moet er met de woning gebeuren, hoe moet het voor de kinderen geregeld worden, is alles in de toekomst financieel wel haalbaar, etc. Dit kan een uitzichtloos gevoel geven. Je weet het even niet meer en al zeker niet waar je nu moet gaan beginnen. Je zit vast.
Hoe kan je toch weer structuur en daardoor meer rust ervaren?
Omdat scheiden niet iets is wat je dagelijks doet, is het heel begrijpelijk dat je niet weet wat er allemaal geregeld moet worden en zeker niet waar je dan moet beginnen. Daarom is het heel goed om al in een vroeg stadium de hulp van een expert op het gebied van scheiding in te roepen. Je kunt hiervoor het beste kiezen voor een advocaat die ook scheidingsmediator is. Naast dat je dan de voor jou belangrijke juridische informatie krijgt, begeleidt deze advocaat-scheidingsmediator jou en je partner waar nodig ook in het emotionele stuk van de scheiding en bij het maken van de afspraken.
Nadat je een afspraak hebt gemaakt bij de advocaat-scheidingsmediator kan je dit gesprek al zelf gaan voorbereiden door de volgende vijf zaken te gaan regelen:
1. Ga na of je in gemeenschap van goederen bent getrouwd of juist op huwelijkse voorwaarden. Als je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, ben je voordat je ging trouwen bij een notaris geweest die een akte huwelijkse voorwaarden heeft opgemaakt. Deze akte kun je erbij zoeken en meenemen naar het eerste gesprek. Heb je deze niet meer in je bezit, kan je een afschrift opvragen bij de betreffende notaris. Heb je voorafgaand of tijdens je huwelijk niets geregeld, dan ben je in gemeenschap van goeden gehuwd en hoef je hierover verder geen stukken mee te nemen.
2. Maak in verband met de verdeling van de gemeenschap van goederen of de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden alvast een overzicht van jullie gezamenlijke en/of privé bezittingen en schulden. Maak hierbij ook kopieën van recente waarde-opgaven en saldi van bank- of spaarrekeningen.
3. Voor het berekenen van de hoogte van de partneralimentatie en/of de kinderalimentatie kan je verder een overzicht maken van het inkomen van jou en je partner en van de maandlasten. Hierbij kan je ook kopieën maken van recente jaaropgaven, salarisspecificaties en van recente bankafschriften waaruit de betalingen van de maandelijkse lasten blijken.
4. Je kunt verder een overzicht maken van de lopende contracten en polissen, zoals de hypotheek, het pensioen, lijfrenteverzekeringen, levensverzekeringen of andere verzekeringspolissen. Ook hiervan kunnen zoveel als mogelijk kopieën van de polissen en bewijsstukken van de recente waarden en maandpremies worden gemaakt.
5. Tenslotte kan je samen met je partner of eerst voor jezelf eens gaan bedenken hoe jouw leven er na de scheiding in het meest ideale geval uit zou moeten zien. Hierbij kun je denken aan de plek waar je graag zou willen wonen of hoe je de zorg voor de kinderen zou willen invullen.
Dus, hoe emotioneel en chaotisch je situatie aan het begin van het scheidingsproces ook lijkt: laat je hierdoor niet ontmoedigen maar kom in actie. Je zult merken dat dit je een begin van overzicht geeft en dat je hierdoor ook wat rust zult ervaren.
Vertel hieronder hoe jij dit hebt aangepakt bij jouw scheiding!