aug 17

Wel of niet gaan scheiden?

Tags: , , , , ,
Wel of niet gaan scheiden?

Uitzoeken of je wel of niet wilt gaan scheiden

Als je nog twijfelt of je wel of niet wilt gaan scheiden, is het eerst belangrijk om er achter te komen of jullie relatie nog een goede basis heeft. Dit kun je zelf of samen nog eens nagaan aan de hand van de vijf pijlers of bouwstenen van een goede relatie.

De vijf bouwstenen van de partnerrelatie

Een goede partnerrelatie bestaat uit de volgende bouwstenen, ook wel pijlers genoemd:

  1. Kun je en mag je jezelf zijn bij de ander?
  2. Kun je en mag je jezelf uiten bij de ander?
  3. Vind je er dan empathie, het vermogen om gevoelens over en weer te delen?
  4. Hoe beleef je de relatie in seksueel opzicht en is er sprake van intimiteit in de dagelijkse omgang met elkaar, zoals een knuffel of een arm om je heen?
  5. Heb en neem je tijd voor elkaar?

Wat is de kwaliteit van jullie relatie?

Door deze vragen te beantwoorden krijgen jullie zicht op de kwaliteit van jullie relatie en ook hoe de ander in jullie relatie staat.Wanneer er meer dan één bouwstenen bij een van jullie of bij jullie allebei blijken te ontbreken of aangetast zijn, kan dat een indicatie zijn voor de problemen in jullie relatie. Als er bij jullie allebei nog de bereidheid bestaat om aan deze problemen te werken, heeft de relatie nog toekomst. Jullie zouden daarbij de hulp van een relatietherapeut of coach kunnen inroepen. Als die bereidheid er bij jullie of bij een van jullie niet meer is, dan is de kans groot dat het tot een scheiding komt. Toch kunnen jullie ook dan nog nadenken over de vraag of een scheiding wel een echte oplossing is of dat er nog andere manieren zijn om jullie relatiecrisis op te lossen. Zo kun je bijvoorbeeld nog denken aan een proefscheiding: dit is een periode van een aantal maanden waarin jullie uit elkaar gaan en apart gaan wonen, om zo te ervaren hoe het is om gescheiden te wonen en te leven. Voor deze periode worden door jullie dan tijdelijke afspraken over de financiën en de eventuele kinderen gemaakt.

Inschakelen van een advocaat-scheidingsmediator

Mochten jullie er niet goed uitkomen wat jullie op dit moment nu willen of moeten doen, dan is het ook mogelijk om dit samen met de advocaat-scheidingsmediator te bespreken. Deze informeert jullie dan ook over de gevolgen van een scheiding voor jullie, zodat jullie mogelijk een betere afweging kunnen maken.

Gratis e-book met informatie over een scheiding

Wil je meer weten over wat een scheiding inhoudt en wat je daarbij allemaal moet regelen? Download dan het gratis e-book ‘Een scheiding, wat moet ik allemaal regelen?’ of neem vrijblijvend contact met mij op.