Relatiecheck voorkomt nare verrassingen bij scheiding

Onlangs heeft journaliste Lindemarie Jongste (www.lindemarie.nl) onderzoek gedaan naar de unieke manier van werken  van het samenwerkingsverband Scheiden & Meer en onderstaand artikel geschreven. Lees hier meer over de relatiecheck!

Bijna vier op de tien getrouwde stellen gaat tegenwoordig uit elkaar. Als de juridisch-financiële zaken niet op orde zijn, kunnen ze bij de scheiding voor pijnlijke verrassingen komen te staan. Een periodieke relatiecheck kan dat voorkomen.

Het nieuwe Barendrechtse bedrijf Scheiden & Meer biedt zo’n relatiecheck aan. Voor 595 euro bekijkt het bedrijf of een stel onder andere de hypotheek, de verzekeringen en eventueel de huwelijkse voorwaarden goed heeft geregeld bij ontslag, scheiden of overlijden. En daaruit volgt een advies. De initiatiefnemers zijn verzekeringsadviseur Barbara Stoopman en advocaat/mediator Petra den Hollander. Zij merkten dat mensen zakelijke overeenkomsten wel goed vastleggen, maar privé niet altijd. Stoopman: “Als het om een gevoelskwestie gaat, lijken mensen het minder urgent te vinden.”

Stellen moeten zich veel bewuster worden van hun juridisch-financiële situatie, vinden ook de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) en de Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat (VMSN). Rob van Coolwijk van vFAS, zelf advocaat en scheidingsmediator, benadrukt dat mensen veel vaker die zaken moeten bijstellen dan nu het geval is. “Sowieso bij trouwen, het kopen van een huis, het krijgen van kinderen, of als een van de twee gaat ondernemen.” Hij treft vaak paren die denken dat ze alles goed geregeld hebben. Tot ze besluiten te scheiden en de huwelijksvoorwaarden uit de la wordt gevist. “Die zijn vaak jaren terug opgesteld, maar blijken op dat cruciale moment niet overeen te komen met hoe de partijen hun huwelijk hadden ingericht.”

Zo’n verrassing kan leiden tot financiële tegenvallers, waardoor mensen zelfs in de schulden terecht kunnen komen, weet Han von den Hoff van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Hij ziet een trend dat zelfs mensen met een modaal inkomen schulden opbouwen. ,,Voor de economische crisis klopten vooral mensen met een laag inkomen of met een uitkering bij ons aan. Nu komen ook mensen met hogere inkomens bij ons, die door een ontslag of een scheiding in financiële problemen komen.” Volgens hem stellen vaak niet de financiële gevolgen van zo’n levensgebeurtenis. ,,Zogezien kan de relatiecheck meer bewustwording scheppen, maar het is wel een commerciële dienst.”

Ondanks dat beide brancheverenigingen de relatiecheck an sich nuttig vinden, vinden ze prijs pittig. Als reactie zegt Stoopman bewust te kiezen voor de doelgroep die het geld er wel voor over heeft. ,,Bovendien kun je later geld besparen als je je zaken goed op orde hebt.”

 

Bron: www.scheiden-en-meer.nl, auteur: Lindemarie Jongste