Samen met collega-advocaten

Afgelopen week had ik na lange tijd weer eens een live training. Samen met collega’s familierechtadvocaten.

Fijn om weer bij elkaar te zijn en elkaar te spreken. En ook om collega’s te ontmoeten die ik nog niet kende.

Gesprekken over onze praktijken

Tijdens de gesprekken spraken we ook over onze praktijken. Wat mij opviel, is dat diverse collega’s mij vertelden geen of nog zo min mogelijk zgn. eenzijdige familiezaken meer te doen maar vooral (scheidings-)mediations. Of een ander vertelde alleen als het echt niet anders kan te gaan procederen. Maar ook dan wordt ook altijd eerst nog het overleg met de andere advocaat gezocht. Wat helaas niet in alle gevallen mogelijk blijkt.

Een blij gevoel

Op weg naar huis, terwijl ik in de file stond, dacht ik hieraan terug. Ik kreeg hier een blij gevoel van. Gelukkig zijn er dus steeds meer collega-advocaten in de familiepraktijk die net als ik willen bijdragen aan èchte conflictoplossing.

Via overleg een zaak oplossen

Dus niet gelijk in de strijdmodus maar eerst altijd een zaak via overleg proberen op te lossen. Met indien nodig ook aandacht voor de spelende emoties en de communicatie. En pas alleen als het echt niet anders kan naar de rechter stappen.

Een verstoring in de onderstroom

Zoals we tijdens de training van die dag hadden geleerd: een conflict wordt veroorzaakt door een verstoring in de onderstroom. Dat wil zeggen door dat wat je niet ziet of hoort maar er wel is. Dus  gedachten, gevoelens, oordelen, etc. Door hier inzicht in te krijgen en te geven, kunnen we bijdragen aan een constructieve oplossing van de zaken van onze cliënten.

Verschuiving zet hopelijk door

Ik hoop zo dat deze verschuiving binnen de familiepraktijk verder doorzet. En dat een advocaat in plaats van een alleen maar een dure procestijger wordt gezien als iemand die daadwerkelijk bijdraagt aan een constructieve en duurzame oplossing van conflicten, zoals echtscheidingen. Zo’n advocaat wil ik maar al te graag zijn!

 

Meer weten over mij en mijn werkwijze? Kijk op mijn website of stuur een e-mail naar info@advocatenpraktijkdenhollander.nl.