Je ligt in scheiding of bent al gescheiden, maar communiceren met je ex blijkt in de praktijk erg lastig. Liever heb je helemaal geen contact meer, maar omwille van de kinderen moet je wel contact met elkaar hebben. Je bent steeds bang dat het weer uit de hand loopt, dat er ruzies of schreeuwpartijen ontstaan.

Herken je dit?

COMMUNICEREN VIA WHATSAPP

Vaak wordt dit in de praktijk opgelost door elkaar alleen nog maar te contacten via WhatsApp. Handig, snel en je hoeft elkaar niet te spreken.

Toch blijkt dat het versturen van alleen maar tekstberichten vaker dan gewenst leidt tot miscommunicatie. Voor je het weet raak je, onbedoeld, verzeild in een vervelende woordenwisseling of zelfs ruzie via WhatsApp. En dat wilde je nou juist net voorkomen!

Hoe komt dat?

WOORDEN ZIJN 7% VAN DE COMMUNICATIE

Geschreven woorden betreffen maar 7% van de communicatie, naast de 38% van je stemgebruik en de 55% van je lichaamstaal. Deze laatste twee ontbreken volledig bij communicatie via WhatsApp. Als je van iemand een WhatsApp-bericht ontvangt, weet je dus meestal niet in welke stemming deze persoon verkeert of hoe deze zich voelt. Bij het versturen van een WhatsApp-bericht is het lastig om aan te geven hoe je iets bedoelt of welk gevoel je daarbij hebt. Ook weet je niet hoe jouw bericht door de ander wordt ontvangen. Dit kan net op een moment zijn dat deze het druk heeft, een slechte bui heeft of noem maar op. Elkaar echt begrijpen via het alleen versturen van WhatsApp-berichten is dus lastig en leidt helaas te vaak tot frustratie en onbegrip, zeker als verhoudingen al gespannen zijn.

Wat kan je in zo’n situatie doen?

TIPS OM COMMUNICATIE VIA WHATSAPP TE VERBETEREN:

  • gebruik het versturen van WhatsApp-berichten alleen voor het doorgeven van praktische zaken of het maken van een afspraak;
  • stel de berichten neutraal en kort op: wees duidelijk en to-the-point, benoem alleen feiten, stel open vragen, houd het bij jezelf oftewel gebruik de ‘ik-boodschap;
  • geef in je reactie zo min mogelijk een mening of oordeel over de inhoud van het bericht van de ander;
  • als je wilt voorkomen dat je elkaar te pas en te onpas bestookt met WhatsApp-berichten kan je afspreken dat jullie elkaar bijvoorbeeld op een vast dagdeel door de week of in het weekend appen om praktische zaken voor de aankomende week door te geven. Daarnaast gebruiken jullie WhatsApp alleen in ad hoc-situaties, dus in situaties waarbij niet kan worden gewacht tot de afgesproken wekelijkse dag;
  • voor zaken waar jullie echt overleg over moeten hebben, bijvoorbeeld over een schoolkeuze, een medische behandeling of geconstateerde problemen, kan je ook een vaste dag of avond van bijvoorbeeld één keer in de maand afspreken om elkaar even te bellen. Op deze manier kan je je voorbereiden op dit telefoongesprek, waarmee je voorkomt dat je op een voor de ander ongelegen moment belt.

 

Kortom, ook al is het communiceren via WhatsApp niet ideaal, als je duidelijke afspraken met elkaar maakt over hoe en wanneer jullie WhatsApp gebruiken, zal dit veel frustratie en irritatie voorkomen. Dit geeft rust, wat prettig is voor jullie áls ouders maar zeker ook voor jullie kinderen.

 

Meer weten of hulp nodig bij jullie communicatie? Neem contact met me op via info@advocatenpraktijkdenhollander.nl of 010-5013230.