Mediation bij scheiding

Mediation bij scheiding is niet mogelijk als je dat niet allebei wilt. Mediation is immers vrijwillig: je kunt de ander nooit dwingen om aan de mediationtafel aan te schuiven.

Misschien zit jij wel in zo’n situatie: jullie gaan scheiden en eigenlijk zou jij de scheiding toch in overleg willen regelen. Je partner is echter heel boos of verdrietig, heeft al een eigen advocaat in de arm genomen of wil helemaal niet meer met je praten.

Mediation is geen optie

Mediation lijkt dan geen optie meer en, of dat nu wilt of niet, als je toch wilt scheiden, zul je dus ook naar een eigen advocaat moeten gaan. Met alle gevolgen van dien. Je zult vast ook wel gehoord of gelezen hebben over het grote aantal vechtscheidingen in deze tijd: partners die ieder met een eigen advocaat vaak jaren lang tegen elkaar bij de rechtbank aan het procederen zijn. Over de rug van de kinderen, vaak niet eens bewust. Maar als je eenmaal via een eigen advocaat een procedure bij de rechtbank start, is het ook heel lastig om nog in gezamenlijk overleg met je ex te kunnen komen. Want, in zo’n procedure wil toch ieder zijn of haar standpunt zo goed en sterk mogelijk verwoorden? De beide advocaten zijn hier ook voor ingehuurd en zullen dit dan ook voor hun cliënten doen. Dit betekent alleen vaak wel dat de standpunten zover uit elkaar komen te liggen dat de verwijdering tussen de twee aanstaande ex-partners steeds groter wordt en de emoties en frustraties hierover steeds heftiger worden. Voordat je het weet ben je ook in een pijnlijke vechtscheiding beland.

Geen vechtscheiding

En, een vechtscheiding wil je toch echt niet? Niet voor jezelf en zeker niet voor jullie kinderen.

Overlegscheiden als alternatief voor mediation

Gelukkig is er een prachtig alternatief, waarbij je toch in overleg de scheiding kunt regelen. Deze vorm heet Overlegscheiden. De methode komt oorspronkelijk uit Amerika, waar het Collaborative Practice wordt genoemd.

Bij Overlegscheiden hebben jullie wel ieder een eigen advocaat. Echter, in plaats dat deze advocaten voor jullie gaan procederen bij de rechtbank, wordt er van te voren afgesproken dat er juist NIET wordt geprocedeerd. Deze afspraak wordt, net als bij mediation, in een overeenkomst vastgelegd. Verder spreken beide partners en hun advocaten af dat ze met elkaar gaan werken aan een gezamenlijke oplossing, waar beide partners zich in kunnen vinden en die goed voor de kinderen is.

Naast gesprekken met de eigen advocaat vinden er ook teamgesprekken plaats: hierbij zijn dan beide partijen en hun advocaten aanwezig. Dit gesprek wordt geleid door een neutrale coach, die mocht dat nodig zijn ook aandacht besteedt aan het emotionele aspect van de scheiding. Meestal vinden er een aantal van dit soort teamgesprekken plaats. De bedoeling is om hierbij tot gezamenlijke afspraken te komen, die door (een van) de advocaten in een echtscheidingsconvenant worden vastgelegd. Mocht het nodig zijn dat er nog informatie bij een financieel adviseur moeten worden ingewonnen, is het ook mogelijk een neutrale adviseur uit te nodigen voor een teamgesprek.

Overlegscheiden is dus eigenlijk een soort mediation plus: net als bij mediation maak je samen afspraken over de gevolgen van de scheiding, zonder dat je naar de rechtbank stapt. Anders dan bij mediation hebben jullie hier wel ieder een eigen advocaat, met wie je buiten de teamgesprekken om overleg kunt hebben en door wie je je kunt laten adviseren. Als het traject mislukt, moet je wel, net als bij mediation, allebei op zoek moet naar een nieuwe advocaat.

Goedkoper dan procederen

Je vraagt je misschien nog af of scheiden via de methode van Overlegscheiden duurder is omdat er ook een coach bij betrokken is. Dat is meestal juist niet het geval. Omdat deze manier van scheiden veel sneller zal gaan dan via een procedure bij de rechtbank, zal het uiteindelijk ook een stuk goedkoper zijn. De kosten van de coach delen de beide partijen. De eigen advocaatkosten zou je ook al kwijt zijn als je via een advocaat zou gaan procederen. Voor het geval je aanloopt tegen mogelijk hoge(re) kosten, bedenk dan wel dat je via deze methode op een positieve manier je scheiding regelt, waarbij je het resultaat ook in eigen hand hebt. Na afloop van het traject geeft dit bij beide partners een tevreden gevoel, zodat jullie beiden het huwelijk goed kunnen afsluiten en ieder op de eigen weg weer positief verder kunnen.

Mocht je nog vragen hebben over Overlegscheiden of geïnteresseerd zijn in deze manier van scheiden: neem contact met mij op via telefoonnummer 010 – 5013230 of stuur een email naar: info@advocatenpraktijkdenhollander.nl