Het is weer vakantietijd. Bijna dagelijks ontvang ik mailtjes met vragen van ouders over het reizen met hun kinderen na de scheiding. De ene ouder mailt dat alhoewel er toestemming was gegeven deze nèt voor de vakantie weer is ingetrokken. En wat nu? Een andere ouder mailt er juist over dat ex-lief op vakantie gaat of al is gegaan met de kinderen zonder diens toestemming. En wat nu?

Toestemming voor vakantie

Over dit onderwerp schreef ik al eerder een blog: Ik wil met mijn kinderen op vakantie maar mijn ex geeft geen toestemming. Wat kan ik doen?  Hierin lees je over het hoe, waarom en wanneer de toestemming nodig is.

Kortgezegd komt het erop neer dat jullie als ouders, als jullie allebei het gezag hebben, toestemming van de andere ouder nodig hebben om naar het buitenland te reizen met jullie kinderen. Als je toch zonder deze toestemming met jullie kinderen naar het buitenland reist is er juridisch gezien sprake van internationale kinderontvoering. De Marechaussee controleert hier streng op op de vliegvelden.

Toestemming wordt weer ingetrokken

Wat nou als jij die ouder bent die eerst wel toestemming had, maar deze toestemming net voordat je op vakantie gaat weer wordt ingetrokken? Gelet op wat ik hiervoor aangaf, kan je formeel gezien dan niet op vakantie naar het buitenland gaan met de kinderen. Ter voorkoming van deze situatie kan je de rechtbank via een kort geding verzoeken om een vervangende toestemming. Doe dit dan wel tijdig. Bij de rechtbanken zijn er vaak lange wachttijden, zeker in de periode net vóór de zomervakantie.

Kinderontvoering

Als je besluit om toch op vakantie te gaan, maak je je dus schuldig aan kinderontvoering. In de praktijk zal je ex, zeker als je met de auto gaat en binnen Europa blijft en er geen sprake is van een aantoonbaar veiligheidsrisico, hier weinig tegen kunnen doen. Ga je met het vliegtuig dan loop je het risico dat je op de luchthaven door de Marechaussee wordt tegengehouden.

Je ex vertrekt zonder jouw toestemming

Ben jij nou juist die andere ouder, die thuis is, terwijl ex-lief zonder jouw toestemming toch op vakantie is gegaan? Zoals hiervoor gezegd, kan je hier weinig tegen doen, zeker als er geen sprake is van een veiligheidsrisico en je ex ook niet gaat in een periode dat jij de kinderen volgens de regeling bij je had moeten hebben. Zijn er wel veiligheidsrisico’s omdat je ex met de kinderen vertrekt naar een land waar het onveilig is, of heb je het vermoeden dat je ex de kinderen wil ontvoeren, neem dan wel met spoed contact op met de politie en/of de Marechaussee. Mocht daar nog voldoende tijd voor zijn, kan je ook met spoed via een kort geding een reisverbod afdwingen.

Waarom wordt er geen toestemming gegeven?

De vraag in dit soort zaken blijft toch wel: waarom wordt er geen toestemming gegeven? Waarom lukt het jullie als ouders niet over dit onderwerp te overleggen? Naast dat jullie elkaar hiermee treffen, hebben met name de kinderen hier erg veel last van. En dat terwijl op vakantie gaan juist iets leuks en ontspannen moet zijn.

Kan het misschien zijn dat het toch nog te maken heeft met hoe jullie relatie is beëindigd? Of hoe de scheiding is verlopen? Ben jij of is je ex nog steeds boos? Spelen er nog steeds emoties waardoor het jou of de ander niet wordt gegund om met de kinderen op vakantie te gaan? Wat denk jij dat de achterliggende reden is?

Is de partnerrelatie wel goed beëindigd?

Meestal is hiervan wel de reden dat de partnerrelatie tussen de twee ouders toch niet goed is beëindigd en dat er onderhuids nog veel emoties zitten die maken dat het hebben van overleg en communicatie niet gaat of heel moeizaam verloopt.

Toch meer samen aan tafel

Als de mogelijkheid er daarvoor is, zou het is zo’n geval daarom goed zijn om toch weer eens met elkaar om de tafel te gaan zitten. En als dat samen niet lukt, samen met een mediator. Zelf begeleid ik regelmatig stellen die na een scheiding nog met dergelijke problemen te maken hebben. Samen met deze ouders onderzoek ik dan wat maakt dat er niet of slecht gecommuniceerd wordt. Als er toch nog emoties over de scheiding een rol spelen, staan we daar ook bij stil en begeleid ik ouders om deze te uiten maar daarna ook los te laten. Alles om de weg vrij te maken om samen op een goede manier ouders van de kinderen te kunnen blijven, ook al ben je als partners niet meer bij elkaar.

Parenting Coordination om knopen door te hakken

Blijft het daarna dan toch lastig om knopen over bepaalde zaken, zoals vakantie of de zorgregeling, door te hakken, kan een Parenting Coordinator een knoop voor jullie doorhakken. Dat bespaart jullie de kostbare en tijdrovende procedure naar de rechtbank. Ook ik bied Parenting Coordination aan, zie mijn blog Parenting Coordination: conflictoplossing zonder rechter.

 

Denk je dat ik jou of jullie in deze situatie kan helpen, neem contact met me op of stuur een email naar info@advocatenpraktijkdenhollander.nl