apr 17

De ‘Financiële Vooruitblik bij Scheiden’: voor inzicht in je financiële situatie

Tags: ,
De ‘Financiële Vooruitblik bij Scheiden’: voor inzicht in je financiële situatie

Ga je scheiden? Wat zijn nu verstandige financiële keuzes? En wat zijn de gevolgen van de financiële afspraken die zijn vastgelegd in het scheidingsconvenant?

Ruim 40% van de gescheiden mensen heeft achteraf spijt van de gemaakte financiële afspraken met hun ex-partner. Deze mensen hebben vaak geen inzicht in de gevolgen van de financiële afspraken die zijn vastgelegd in hun scheidingsconvenant.

De ‘Financiële Vooruitblik bij Scheiden’ is een initiatief van Aegon en helpt je om inzicht te krijgen in deze gevolgen vóórdat je deze financiële gevolgen definitief vastlegt. In een gesprek met een financieel adviseur of een onafhankelijke adviseur zie je wat je netto-inkomsten zijn vlak nà de scheiding en op belangrijke momenten in de toekomst. Bijvoorbeeld wanneer de alimentatie wegvalt of je ex-partner met pensioen gaat.

Voor wie is het bedoeld?

Je kunt ervoor kiezen om alléén je eigen gegevens te gebruiken om voor jezelf financieel inzicht te krijgen. Je kunt er ook voor kiezen om het samen met je ex-partner te doen. Het handigste is om de Financiële Vooruitblik samen met de gegevens van je toekomstige ex-partner te doen.

Wanneer is het handig?

– Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan en je wilt weten welke financiële afspraken je moet vastleggen.
– Wanneer je al voorlopige financiële afspraken hebt gemaakt met je ex-partner, maar voordat je deze vastlegt, wil je weten wat de toekomstige gevolgen hiervan zijn.
– Of wanneer je wilt weten wat de financiële gevolgen zijn van de gemaakte afspraken voor je inkomen op belangrijke momenten in de toekomst.

Hoe ziet het eruit?

Allereerst moeten al je financiële gegevens verzameld worden. Om de Financiële Vooruitblik te maken heb je gegevens nodig van bijvoorbeeld de Belastingdienst en het Pensioenregister. Je wordt hierbij geholpen met een handige én veilige app. Je hoeft dus niet zelf opzoek te gaan naar je financiële gegevens.

Na een persoonlijk (video/telefoon)gesprek met een financieel adviseur ontvang je binnen 24 uur een rapport met de financiële gegevens op een rij. Je krijgt een overzicht met heldere grafieken en tabellen waarin staat wat er gebeurt met je netto-inkomen direct na de scheiding én in de jaren daarna. Aan de hand van dit rapport kunnen eventueel andere afspraken worden gemaakt die gunstiger uitpakken voor beiden.

Wat kost het?

Het standaard gesprek kost € 75,- per persoon. Zodra je ex-partner ook gebruik maakt van de Financiële Vooruitblik, dan betaalt hij/zij zelf ook € 75,-. Indien je naast het financiële rapport ook advies over jouw financiële situatie wilt, dan betaal je extra vergoeding.

Is het inkomen van jou en je ex-partner lager dan € 1.904,- per maand? Dan kun je in aanmerking komen voor een gratis Financiële Vooruitblik bij Scheiden. Je kan hiernaar vragen tijdens het eerste contact met de adviseur.

Lijkt dit jou handig en wil je een gesprek aanvragen? Lees dan hier verder.

auteur: Rosan Boertje, student rechten, in samenwerking met mr. Petra den Hollander